Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν κάμποσες παρανοήσεις σχετικά με το ελαιόλαδο. Όταν λοιπόν υποδεχόμαστε τουρίστες ή ακόμα και ελαιοπαραγωγούς, ακούμε πολλά πράγματα που απέχουν πολύ από την αλήθεια, ή λανθασμένες κατανοήσεις μιας γνώσης ή απλά ανοησίες που αναπαράγονται κατά κόρον.

Έτσι λοιπόν, θα έχουμε συντάξει μια λίστα με μερικές συνήθεις ερωτήσεις / "θεωρίες" σχετικά με το ελαιόλαδο και θα διορθώσουμε όποτε χρειάζεται:

 • Το ελαιόλαδο ζει καλύτερα και περισσότερο στο ψυγείο.

Λάθος. Το ελαιόλαδο κρυσταλλώνει περίπου  στους +7 ⁰c και δεν το προστατεύουμε από τον χειρότερο εχθρό του: το οξυγόνο. Επίσης, η υπερβολική υγρασία που παράγουν παλιά ψυγεία επιδεινώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου.

 • Βάλε το ελαιόλαδο στο ψυγείο. Αν δεν παγώσει, δεν είναι καλό.

Λάθος. Το παγωμένο ελαιόλαδο δεν αποτελεί απόδειξη ποιότητας. Το κραμβέλαιο, το ηλιέλαιο και άλλα παρόμοια φυτικά λίπη επίσης θα παγώσουν στο ψυγείο.

 • Υπάρχει ελαφρύ/light ελαιόλαδο;

Δεν υπάρχει ελαφρύ ή light ελαιόλαδο. Όλα τα φυτικά έλαια έχουν την ίδια θερμιδική αξία: 9 θερμίδες / γραμμάριο. Ορισμένες εταιρείες όμως πουλάνε ένα "ελαφρύ ελαιόλαδο", αλλά αυτό έχει να κάνει με την γεύση.

 • Είναι το ελαιόλαδο κατάλληλο για vegans;

Ναί. Το ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά ο χυμός των ελιών.

 • Αν αρχίσω να καταναλώνω ελαιόλαδο, θα γίνω πιο υγιής και θα ζήσω για πάντα;

Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής με πολλή σωματική δραστηριότητα, ένα υγιεινό και σωστό πρόγραμμα διατροφής με το ελαιόλαδο ως την κύρια πηγή λίπους, τότε κάτι γίνεται!

 • Οι ελιές μαζεμένες με το χέρι παράγουν καλύτερα ελαιόλαδο από αύτες που συλλέγονται μηχανικά.

Λάθος ως τρόπος σκέψης. Αυτό που βοηθά τους ελαιοπαραγωγούς να παραδώσουν ελιές άριστης ποιότητας και υγείας στο ελαιουργείο είναι ο σεβασμός, το πάθος και η πράσινη συνείδηση. Ορισμένες μέθοδοι συλλογής είναι:

ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

Οι ελιές συλλέγονται χωρίς κανένα μηχανικό μέσο, ​​μαζεύοντας κατευθείαν από το δέντρο με τα χέρια ή με χτένες και τσουγκράνες. Αυτή η μέθοδος δίνει ελαιόκαρπο άθικτο, πράγμα που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του ελαιόκαρπου σε άριστη κατάσταση, αλλά απαιτεί πολλή εργασία.

ΜΕ ΡΑΒΔΙΣΤΙΚΑ

Χρησιμοποιώντας κατάλληλα για ελιές περιστρεφόμενα ατομικά ραβδιστικά, χτυπάμε τα κλαδιά και οι ελιές πέφτουν πάνω σε δίχτυα που βρίσκονται στο έδαφος. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος στη Κρήτη.

ΔΟΝΗΣΗ

Το δέντρο "αγκαλιάζεται" στον κορμό και δονείται από ανάλογο μηχάνημα προσαρμοσμένο σε τρακτέρ. 

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Μεγάλα γεωργικά μηχανήματα περνούν πάνω από το δέντρο και με κατάλληλους μηχανισμούς συγκεντρώνουν όλο τον ελαιόκαρπο, ο οποίος αποφυλλώνεται επιτόπου και προωθείται σε φορτηγό παραδίπλα για να πάει στο ελιαουργείο. Απαιτεί ακριβή κλάδεμα και μεγάλη έκταση για είναι οικονομικά βιώσιμη καλλιέργεια.

 • Η ποικιλία <ΧΧΧΧ> παράγει το καλύτερο ελαιόλαδο ή η ποικιλία <ΧΧΧΧ> παράγει μόνο κακό ελαιόλαδο.

Το καλό ελαιόλαδο απαιτεί κατάλληλες μεθόδους καλλιέργειας, αφοσίωση στη διαδικασία και πάθος. Κάθε ποικιλία ελιάς έχει τα δικά της βίτσια, ιδιαιτερότητες, αντοχές και χαρακτηριστικά, και όπως οι ποικιλίες σταφυλιών, στα χέρια ειδικευμένων ανθρώπων στα ελαιουργεία, όλες οι ποικιλίες δίνουν μικρά και μεγάλα διαμάντια.

 • Ποια ποικιλία είναι οι μαύρες ελιές;

Το χρώμα δεν είναι ένδειξη της ποικιλίας, είναι ένα στάδιο ωριμότητας του ελαιόκαρπου. Όλες οι ποικιλίες ξεκινάνε με ένα βαθύ σμαραγδένιο χρώμα και ανάλογα πολλούς παράγοντες θα καταλήξουν σε ένα μαύρο, ιώδες, μωβ, βαθύ μπλε, κ.α. χρώμα.

 • Το αφιλτράριστο ελαιόλαδο είναι πιο θρεπτικό.

Λάθος. Το κύριο επιχείρημα εδώ είναι ότι μέσω του φιλτραρίσματος χάνουμε αντιοξειδωτικά. Βλέποντας το εμπορικά, ο καταναλωτής θα μπορεί να αγοράζει αφιλτράριστο τουλάχιστον μετά από 30 ημέρες από την παραγωγή του. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη χάσει όλα αυτά τα πιθανά πρόσθετα, συν ότι το ίζημα ("κατακάθι") που θα αρχίσει να σχηματίζεται στον πάτο είναι τόσο κακό για το ελαιόλαδο όσο το οξυγόνο και το φως. Το φιλτράρισμα από τα στέρεα υπολλείματα και την υγρασία μακριά από το ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα το βοηθά να φτάσει στο μέγιστο της διάρκειας ζωής του.

 • Η πίεση εν ψυχρώ /  πρώτη πίεση εν ψυχρώ βγάζει το καλύτερο ελαιόλαδο.

Λάθος. Στην πραγματικότητα, η " πρώτη πίεση εν ψυχρώ" αναφέρεται στο ελαιόλαδο που παράγεται από ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, όπου το βρώσιμο ελαιόλαδο προέρχεται από την πρώτη πίεση. Ουσιαστικά απαρχαιωμένο, καθώς οι ελιές δεν υφίστανται πλέον συνεχόμενα πιέσματα, σε καμία μέθοδο επεξεργασίας ελαιόκαρπου. Επιπλέον, ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο αποδίδει ελαιόλαδο στην καλύτερη περίπτωση, μέτριο. Τα ποιοτικά καλύτερα ελαιόλαδα λαμβάνονται από σύγχρονα συστήματα φυγοκέντρησης, τα "εν ψυχρώ εξαγωγή". Και προτού μουρμουρίσει κάποιος, ορίζουμε την "καλύτερη ποιότητα" βλέποντας τους νικητές σε διαγωνισμούς ελαιολάδου απ' 'ολο τον κόσμο.

Τέλος, η φράση "εν ψυχρώ" εγγυάται μονό ότι η θερμοκρασία δεν περνά τους 27 ° C σε οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας. Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε καλής ποιότητας ελιές για να έχουμε καλό ελαιόλαδο.

 • Πάντα να αγοράζετε ελαιόλαδο με πράσινο χρώμα.

Λάθος. Το χρώμα δεν είναι ένδειξη ποιότητας, ούτε μας λέει κάτι άλλο. Το γεγονός ότι μπορείτε να δείτε το χρώμα του ελαιόλαδου σε μια συσκευασία στο ράφι ενός μαγαζιού, σημαίνει ότι είναι σε διαφανές δοχείο, οπότε αποφύγετε το.

 • Αγόρασα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε έκπτωση, αλλά είναι κοντά στο τέλος της ημερομηνίας επιθυμητής ανάλωσης. Μήπως έχασα τα χρήματά μου;

Όχι ακριβως. Όταν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ξεπερνά την ημερομηνία αυτή, αλλάζει η ποιοτική κατηγορία του, οπότε πρέπει να αποσυρθεί για λόγους ορθής επισήμανσης. Δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία σας, γι 'αυτό δοκιμάστε το, και αν δεν είναι εντελώς εκτός από γευστικά ελαττώματα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ψήσιμο, σε σάλτσες/ντιπάκια/κ.α., να φτιάξετε αρτύματα όπως ριγανόλαδο, και πολλά άλλα.

Αυτή η λίστα αυξάνεται, οπότε που και που ρίχνετε καμιά ματιά για καινούριες ερωτήσεις!