Ας υποθέσουμε πως μπαίνουμε κάποιο μαγαζί για να αγοράσουμε ελαιόλαδο. Πάμε λοιπόν στο καθορισμένο ράφι και βλέπουμε πολλά εμπορικά σήματα, μεγέθη και μπουκάλια. Πώς θα επιλέξουμε;

Σε αυτό το άρθρο, θα ξαναδούμε κάποιες κοινές γνώσεις, θα προσφέρουμε καινούριες και θα μάθουμε πως να διαβάζουμε την ετικέτα αλλά και... τα "συμφραζόμενα"!

Πριν αγοράσουμε, καλό είναι να λάβουμε ορισμένα πράγματα υπόψη:

 • Αρχικά, το ίδιο το δοχείο είναι ζωτικής σημασίας. Αποφεύγουμε το διαφανές γυαλί επειδή δεν προστατεύει το ελαιόλαδο από το φως, εχθρό του ελαιολάδου. Επιλέξτε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι ή ένα λευκοσιδηρό δοχείο, στημένα σε ράφι που δεν το χτυπά απευθείας το άμεσο ηλιακό φως.
 • Συνεχίζουμε με την κατηγορία. Ως φιλοσοφία επιλέγουμε Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, αφού έχει πάντα την καλύτερη σχέση τιμή / ποιότητα. Όταν όμως καταναλώνουμε κάμποσο, ίσως να υπάρχει νόημα να δούμε κάποια άλλη κατηγορία (δείτε εδώ).  Και ναι, μπορείτε να τηγανίζετε με Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.
 • Ακολουθεί η μέθοδος ελαιοποίησης. Υπάρχουν δύο πιθανές επισημάνσεις εδώ:
 • Πίεση εν ψυχρώ /  Πρώτη πίεση εν ψυχρώ: Είναι η μέθοδος που απαιτεί ένα παραδοσιακό σύστημα εξαγωγής με υδραυλικά πιεστήρια και μυλόπετρες.
 • Εξαγωγή εν ψυχρώ: Είναι μια σύγχρονη μέθοδος στην οποία το ελαιόλαδο λαμβάνεται με τη χρήση φυγοκεντρικής δύναμης.

Η καλύτερη επιλογή εδώ είναι ελαιόλαδα εν ψυχρώ εξαγωγής διότι εκτός του ότι αυτό είναι το βιομηχανικό πρότυπο παραγωγής ελαιολάδου και η πλέον διαδεδομένη μέθοδος στα ελαιουργεία, είναι συγκριτικά ανώτερο από άλλο σύστημα στις περισσότερες εξεταζόμενες παραμέτρους. 

 • Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην προέλευση. Πριν από την επιλογή, καλό είναι να θυμάστε ότι καμία χώρα δεν μπορεί βάσιμα να ισχυριστεί ότι παράγει το καλύτερο ελαιόλαδο. Το καλό ελαιόλαδο προέρχεται από περιοχές εντός χωρών. Μια περιοχήπ.χ.  που παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας είναι ο Αποκόρωνας. Πώς μπορεί όμως κάποιος να γνωρίζει αυτές τις περιοχές; 

Όλες αυτές οι περιοχές ορίζονται στο καθεστώς προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Όλες οι αξιώσεις προέλευσης πρέπει να ιχνηλατούνται πίσω στις περιοχές αυτές για να έχουν οποιαδήποτε σημασία. "Παράγεται στην (ΧΩΡΑ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥ)" δεν έχει καμία απολύτως αξία, αφού η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει σε εταιρείες της Ε.Ε. να εισάγουν ελαιόλαδο από άλλη χώρα της Ε.Ε. και, μετά από σωστή κατηγοριοποίηση, μπορεί να πωληθεί ως εγγενής, με την σήμανση "Προϊόν ΕΕ" της χώρας της στην εταιρία εμφιάλωσης. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες Ε.Ε., τόσο ως πωλητές όσο και ως εισαγωγείς.

Τα συστήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ δεν μπορούν να αλλοιωθούν, είναι θωρακισμένα ενάντια σε απάτες και είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος απόδειξης της προέλευσης.

 • Τέλος, το πιο ακριβό δεν είναι αναγκαστικά το καλύτερο. Κάτι που συνιστάται είναι να επιλέξετε μια μάρκα, να την δοκιμάσετε, έπειτα μια άλλη, κλπ., μέχρι να έχετε μια μικρή γνώση των μαρκών, των ποικιλιών και των περιοχών, και να είστε σε θέση να επιλέξετε εύκολα μια μάρκα σύμφωνα με τα γούστα και τις απαιτήσεις σας.

Μετά την αγορά, η αποθήκευση εξακολουθεί να είναι σημαντική. Προσπαθούμε να προστατέψουμε το ελαιόλαδο από τους εχθρούς του:

 • Φως: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επιλέγουμε σωστά το ελαιόλαδο από το κατάστημα. Στο σπίτι μας, το αποθηκεύουμε σε ένα μέρος χωρίς πρόσβαση στον ήλιο.
 • Αέρας: Το οξυγόνο στον αέρα αντιδρά με το ελαιόλαδο και το οξειδώνει. Αυτό σημαίνει ότι το ελαιόλαδο με το που το ανοίξουμε, πιθανότητα θα χάσει τα χαρακτηριστικά του ταχύτερα από ό, τι αναμένεται (όπως αναφέρεται στην "ανάλωση κατά προτίμηση πριν" ημερομηνία). Για να αποφευχθεί αυτό, πρώτα επιλέγουμε την ποσότητα που υπολογίζουμε να καταναλώσουμε μέσα σε 1-2 μήνες και δεύτερον,  κλείνουμε σφιχτά το καπάκι μετά από κάθε χρήση.
 • Χρόνος: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επιλέξτε ην ποσότητα που σκοπεύετε να καταναλώσετε εντός 1-2 μηνών. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι μεγαλύτερες ποσότητες έχουν καλύτερη τιμή ανά λίτρο, οπότε αν αγοράσετε μια ποσότητα που δεν μάλλον δεν θα καταναλώσετε άμεσα, θυμηθείτε να αποθηκεύσετε το ελαιόλαδο σε ένα ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος. Το ίδιο ισχύει και για το ελαιόλαδο που παράγεται οι ίδιοι: αποθήκευση σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος, σε ανοξείδωτα δοχεία/δεξαμενές όσο πιο τέρμα γεμάτα γίνεται (ώστε να μην έχει το ελαιόλαδο επαφή με τον αέρα)
 • Θερμοκρασία: Του ελαιόλαδου δεν του καλοαρέσει η ζέστη ή το κρύο. Η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση ελαιολάδου είναι μεταξύ 15 ° C - 20 ° C και μακριά από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, όπως κοντά στον φούρνο. Μην ξεχνάτε, αποθηκεύουμε σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος. Η τοποθέτηση του ελαιόλαδου στο ψυγείο δεν βοηθά με κάποιο τρόπο και θα το κρυσταλλώσει, γεγονός που δυσκολεύει τη χρήση του.