Όπως προαναφέρθηκε, το ελαιόλαδο έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι άλλων φυτικών λιπών. Τα μεγάλα ερωτήματα είναι:

  • Μπορώ να αντικαταστήσω οποιοδήποτε λίπος/έλαιο και βούτυρο με ελαιόλαδο;
  • Τι γίνεται με τις θερμίδες, τις θρεπτικές ουσίες κ.λπ .;
  • Αλλάζει η γεύση;
  • Το ελαιόλαδο αλλάζει την συνταγή και το τελικό αποτέλεσμα;
  • Πόσο αλλάζω με πόσο;


Ας δούμε αυτές τις ερωτήσεις στο σύνολό τους!

Οποιοδήποτε φυτικό λίπος μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο. Μπορείτε να αλλάξετε το βούτυρο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ανάποδα. Όλα τα φυτικά λίπη έχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων που είναι 9,3 ανά γραμμάριο. Η διαφορά τους είναι η σύνθεση του χρησιμοποιούμενου ελαίου και ιδιαίτερα η συγκέντρωση μονοακόρεστων, πολυακόρεστων, τρανς-λιπαρών καθώς και η συγκέντρωση χοληστερόλης αλατιού(όπου υπάρχουν).

Συγκρίνοντας, προσπαθούμε να επιλέξουμε την πιο υγιεινή από όλες τις διαθέσιμες επιλογές και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι πάντα στις κορυφαίες! 

 

Πώς να αντικαταστήσετε

Το βούτυρο αποτελείται λιπίδια γάλακτος και νερό, έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε μια ομοιόμορφη αντικατάσταση. Μια απλή κατευθυντήρια γραμμή για τη μετατροπή είναι 25% λιγότερο ελαιόλαδο από το απαιτούμενο βούτυρο στη συνταγή. Για παράδειγμα, 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο θα είναι ¾ του κουταλακιού του γλυκού εάν χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο. Αν προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε σε ίσες ποσότητες, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι λιπαρό και "λαδερό".

Εάν η συνταγή γράφει κάποιο είδος φυτικού ελαίου π.χ ηλιέλαιο, τότε μπορούμε να υποκαταστήσουμε ομοιόμορφα με ελαιόλαδο.

Εδώ ένας πίνακας μετατροπής:

  • Βούτυρο -> Ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού = 3/4 κουταλάκι του γλυκού
  • 1 κουταλιά της σούπας = 2 & 1/4 κουταλάκια του γλυκού
  • ¼ φλιτζανιού = 3 κουταλιές της σούπας
  • 1/3 φλιτζανιού = ¼ φλιτζανιού
  • ½ φλιτζάνι = ¼ φλιτζανιού + 2 κουταλιές της σούπας
  • 2/3 φλιτζάνι = ½ φλιτζάνι
  • ¾ φλιτζανιού = ½ φλιτζάνι + 1 κουταλιά της σούπας
  • 1 φλιτζάνι = ¾ φλιτζανιού

Και ένας πίνακας μετατροπής μονάδων:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού = 5ml = 0,16 fl.oz.
  • 1 κουταλιά της σούπας = 3 κουταλάκια του γλυκού = 15ml = 0,5 fl.oz.
  • 1 φλιτζάνι = 16 κουταλιές της σούπας = 240ml = 8 fl.oz

Tώρα ξέρετε ότι μπορείτε εύκολα να αφήσετε το βούτυρο στο ψυγείο και να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο για:

  • Σοτάρισμα
  • Ψήσιμο
  • Τηγάνισμα
  • Στην ζαχαροπλαστική
  • Για brownies, μπισκότα και muffins
  • Χρήση αντί για λιωμένου βούτυρο, αλλά μοναχό του(*)

Και φυσικά όποτε άλλοτε θέλετε!

 

Πότε ΔΕΝ αντικαθιστούμε

Ορισμένες συνταγές και τεχνικές δεν γίνονται με ελαιόλαδο. Για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο:

  • Στο γουόκ και σε τηγάνισμα γρήγορο σε πολύ δυνατή φωτιά (stir-fry). Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο γουόκ είναι πολύ ψηλές για το ελαιόλαδο και αντί το φαγητό να θωρακιστεί,θα καεί απ'εξω και από μέσα θα έχει γεύση παραμαγειρεμένου στον ατμό.
  • Κρέμα βουτύρου ή γάλακτος. (*) Χρησιμοποιώντας λιωμένο βούτυρο με ζάχαρη ή ζάχαρη άχνη, δίνει την χαρακτηριστική ελαφριά και ευχάριστη υφή σε κέικ και κρέμες. Το ελαιόλαδο, που είναι εξαιρετικά αρωματικό θα μας δώσει μια γεύση λαχανικών στη ζύμη που δεν είναι τόσο ευχάριστη στην συγκεκριμένη περίπτωση.
     

Πηγές:

Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου: http://www.internationaloliveoil.org

FoodGeeks: https://www.foodgeeks.com