Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα τρία θεμελιώδη συστατικά της Κρητικής διατροφής και γαστρονομίας. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι μια βασική καλλιέργεια στην Κρήτη, μαζί με το σταφύλι (ως επιδόρπιο φρούτο και κρασί) και το σιτάρι (ως ζυμαρικά, ψωμί και αλεύρι). 

Το ελαιόλαδο μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μόλις εξαχθεί. Χρησιμοποιείται ως ντρέσινγκ, τόσο μόνο του όσο και ως συστατικό σε άλλα ντρέσινγκ και βινεγκρέτ, καθώς και ως πρώτη ύλη σε συνταγές. Όντας το μόνο διαθέσιμο φυτικό λίπος, κάθε προσπάθεια να αλλάζουμε το ελαιόλαδο με άλλα φυτικά έλαια σε μια Κρητική συνταγή, καταστρέφει εντελώς τον χαρακτήρα του πιάτου. Τέλος, το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιεί σε σοτάρισμα και σε τηγάνισμα - ο έλεγχος της θερμοκρασίας ώστε να μην υπερβαίνει τους 210 ° C διατηρεί ανέπαφη την αρχική χημική δομή και δεν επιτρέπει τον σχηματισμό τρανς λιπαρών οξέων.

Το ελαιόλαδο χωνεύεται από το σώμα μας κατά 98%, ενώ έχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με όλα τα άλλα φυτικά έλαια που είναι 9,3 ανά γραμμάριο. Ωστόσο, η μηχανική εξαγωγή χωρίς περαιτέρω θέρμανση ή/και χημική επεξεργασία, καθιστά πλούσιο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μονοακόρεστα λιπαρά και έτσι, πιο υγιεινό.

Η επιλογή ενός ελαιολάδου είναι παρόμοια με την επιλογή ενός κρασιού. Οι γεύσεις και τα αρώματα ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ποικιλιών και των περιοχών. Η γεύση του ελαιολάδου μπορεί να επηρεαστεί από την ποικιλία, τις ετήσιες θερμοκρασίες, τη βροχή και την ποσότητα νερού άρδευσης, το υψόμετρο, το ποσοστό ηλιοφάνειας, το στάδιο ωρίμανσης του ελαιόκαρπου κατά την επεξεργασία και πολλούς άλλους παράγοντες.

Σε αυτή λοιπόν την περιοχή της ιστοσελίδας μας θα δημοσιεύουμε συνταγές με βάση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Περιμένετε να δείτε πραγματικά τα πάντα: από κρύα ντρέσινγκ μέχρι γλυκά και ... κοκτέιλ!

Διαβάστε, φτιάξτε, μαγειρέψτε και απολαύστε!

 

Πηγές: www.wikipedia.org